mota.spansen.nl

mota's forum
Het is nu vr apr 19, 2024 12:51 pm

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 26 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Auteur Bericht
 Berichttitel: Bourgondisch eten
BerichtGeplaatst: di jun 24, 2003 10:12 pm 
Offline
Star
Avatar gebruiker

Geregistreerd: zo nov 24, 2002 10:55 pm
Berichten: 1373
Woonplaats: utrecht
Volksmuziek en lekker eten. Om de een of andere reden gaat dat prima samen :) Het leek me eens leuk om de gedachten uit te wisselen wat nou precies Bourgondisch eten is. Heb je nog een leuk Bourgondisch recept schrijf het op.
PS. Ik ben niet ge?nspireerd door Leverprutjes en verse Hollandse nieuwe maar wellicht zijn dat twee gerechten die aan een Bourgondische dis niet mogen ontbreken.

Die Salades bij Lirio in Deventer waren heeeerlijk en die knoflook mayo met Turksbrood tijdens de afterparty aldaar waren fijn om het dak erop te leggen (een soort omgedraaid bodempje leggen :) )

Met z'n 20 en na het bal in Harlingen aan een lange tafel zitten. SUPERRRR

En die Quiches van Tourke, wat is nu een Bourgondisch bal zonder quiches :) Laat staan de smeersels van Plien.

Welnu dat is wat geweest is (en ik vergeet vast nog veel) maar zijn er nog tips voor de toekomst en ... ach vooruit zei de knol barst maar los!


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: wo jun 25, 2003 7:53 am 
Offline
Star
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do feb 20, 2003 9:39 pm
Berichten: 1232
Woonplaats: Wageningen
A! Eten, na muziek mijn favoriete gespreksonderwerp. Om het Hollandse, pardon, Nederlandse, erin te houden: de AH had ooit een boekje "Streekgerechten uit Nederland" in dezelfde serie als Turkije, Spanje, etc. Mijn favoriet is een Limburgs gerecht met lamsvlees en pruimen, maar er staan ook Friese gerechten in. Heus, de Nederlandse keuken is zo slecht nog niet!

Nu is drinken en dansen geen ideale combinatie, maar na afloop mag er best van een oude jenever worden genoten. En de balbieren mogen van mij een traditie worden Tourke!

Ik ben vooral een voorstander van seizoensgebonden lekkernijen (vandaar de Hollandse Nieuwe in Groningen). Dus we zouden in oktober mosselen en bokbier moeten aanbieden, of de nieuwe oogst walnoten. Of Beaujolais? Ach, geweldige tijd, die herfst. En in het voorjaar asperges. En in de zomer aardbeien. En in de winter Gelderse rookworst. Of kastanjes.

Moeten we deze thread niet gewoon volplempen met recepjes?

_________________
"Guess you only get one chance in life to play a song that goes like... (insert silly noises)" (Frank Zappa)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: wo jun 25, 2003 8:18 am 
Offline
Ballbreaker
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr maart 14, 2003 9:29 am
Berichten: 6582
folkie schreef:
Ik ben vooral een voorstander van seizoensgebonden lekkernijen (vandaar de Hollandse Nieuwe in Groningen). Dus we zouden in oktober mosselen en bokbier moeten aanbieden, of de nieuwe oogst walnoten. Of Beaujolais? Ach, geweldige tijd, die herfst. En in het voorjaar asperges. En in de zomer aardbeien. En in de winter Gelderse rookworst. Of kastanjes.


Helemaal mee eens!
Aardbeien in de winter vind ik maar niets.
Juist als je ergens op moet wachten, is het dubbel zo lekker en waardeer je het extra.
Ik ben echt blij als er aan het eind van het voorjaar weer komkommers zijn, daar kijk ik dan echt naar uit.
Of spinazie, of lekkere sperziebonen met nieuwe aardappelen. Hmmmmm....

Wisten jullie al dta ik nieuw werk heb en dat het schrijven over eten daar een groot onderdeel van is? :biggrin:

ZRS


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: wo jun 25, 2003 12:33 pm 
Offline
Champ
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za mei 10, 2003 6:48 pm
Berichten: 965
Woonplaats: Twin Peaks
ik krijg altijd zo'n honger van deze topics:-)

Tournedos op z'n Bourgondisch
aantal personen: 4
Ingredi?nten:
600 g tournedos
50 g gerookt spek
50 g champignons
100 g rauwe zilveruitjes
1 dl rode wijn
0,1 dl kalfsjus
1 teentje knoflook
1/2 stokbrood
10 eetlepels olie
25 g roomboter
Peper
Zout

Bereiding:
Snijd het spek in blokjes en blancheer die
Bak ze aan in de koekepan met de zilveruitjes en de champignons en houd dit apart
Maak een rode wijnsaus door de wijn in te koken (drievierde deel), voeg dan de kalfsjus toe en kook dit door
Maak van het stokbrood croutons door het in blokjes te snijden en die in olie krokant te bakken
Wrijf ze in met knoflook
Peper en zout de tournedos en bak ze in de roomboter met olie gaar
Maak de borden op door de tournedos op de croutons te plaatsen
Ontvet de braadpan, blus de braadpan af met het rode wijnmengsel en voeg het spek, de zilveruitjes en de champignons aan de saus toe
Maak de saus op smaak af met peper en zout en giet deze over de tournedos


Bourgondische schotel
Ingredi?nten:
200 gr. C?laV?ta Bourgondische Krieltjes
200 gr. Parijse worteltjes
200 gr. doperwten
200 gr. sperziebonen
100 gr. ui
100 gr. magere gerookte spekblokjes
200 gr. champignonschijfjes
Aanwijzingen:
De groenten blancheren tot ze beetgaar zijn. Ui snipperen. Spek bakken zonder boter, ui erbij doen en meesmoren. Daarna alle ingredi?nten toevoegen en goed verhitten. Op smaak brengen met wat zout, peper en paprikapoeder.

De schotel kun je perfect serveren bij een mals karbonaadje.

Bourgondische stoofpot
Ingredi?nten:
Recept voor 4 personen:
2 zakjes CelaVita Bourgondische krieltjes
1 kilo rundvlees(ribvlees sucade of runderlap)
4 grote uien
250 gram paddestoelen
6 grote tomaten
4 teentjes knoflook
eventueel 2 eetlepels zilveruitjes
2 theelepels kaneel
1 theelepel kruidnagelpoeder
2 theeplepels piment
oregano, salie, basilicum en koreander
of een eetlepel bourgondische kruiden
peper en zout
olijfolie om in te bakken + 250 gr.boter
-----------------------------------------------
eventueel rijst 300 gr.
paar takjes peterselie
duimdik bosje bieslook
Aanwijzingen:
-Laat de boter bruin worden
-voeg een flinke scheut olijfolie toe
-het in dobbelsteentjes gesneden vlees al roerende bruin bakken
-In blokjes of ringen gesneden uien meebakken
-Geperste knoflook toevoegen
-Plakjes champignons(of andere)meebakken
-Tomaten in stukjes snijden en op laag vuur even mee laten smoren
-Eventueel de zilveruitjes toevoegen(eigen smaak)
-Kruiden en specerijen toevoegen
-Dan met ongeveer 300ml. heet water verdunnen
en circa 3 tot 4 uur laten stoven
-Af en toe even kijken of het water niet teveel verdampt is
-Nu kan men twee dingen met de bourgondische krieltjes doen
1-Een half uur voor het opdienen toevoegen en er rijst bij serveren
gekookt in kippenboullion
vermengd met peterselie en bieslook
2-De krieltjes apart serveren gebakken in olijfolie met een geperst teentje
knoflook(Ook heel lekker)wel 2 zakjes voor 4 personen
-Tomatensla of peultjes met worteltjes zijn heel lekker bij dit gerecht.

EET SMAKELIJK !!!!!!!!

Bourgondisch potje
Ingredi?nten:
knoflook
lenteuien
150 gr biefstuk in smalle reepjes
1 bakje magere spekreepjes
1 rode paprika smalle reepjes
1 prei dun gesneden
1 potje champignons
Aanwijzingen:
Bak de Bourgondische krieltjes bruin en gaar in olijfolie.
Schep de krieltjes uit de pan en bak in het overgebleven vet de magere
spekreepjes bruin.
Voeg ui, knoflook, champignons, paprika en prei toe en laat dit even
beetgaar bakken.
Voeg als laatste de biefstuk toe en bak deze even rondom bruin. Doe de
krieltjes erbij en serveer dit met een heerlijke frisse salade.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: wo jun 25, 2003 1:11 pm 
Offline
Star
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do feb 20, 2003 9:39 pm
Berichten: 1232
Woonplaats: Wageningen
Vergeet ook niet de Bourgondische rib, verkrijgbaar bij Keurslager Groeneveld in Wassenaar! Ham, ingespoten met rode wijn en gaargestoofd in de oven met kruidnagels, cumberlandsaus en bruine suiker... Heeft mijn papa zelfs de gouden slagersring mee gewonnen!

_________________
"Guess you only get one chance in life to play a song that goes like... (insert silly noises)" (Frank Zappa)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: wo jun 25, 2003 1:46 pm 
Offline
Pro
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo apr 02, 2003 11:10 am
Berichten: 681
Woonplaats: Utrecht
Van de website groeneveld.keurslager.com:

" Onze worstmakers Fred en Chuck ..... " Zeg Folkie, wat doe je in je vrije tijd nog meer behalve viool spelen. Is Chuck een alterego van jou ?

Jammer dat het fotootje niet iets groter is. Verder staat de site vol met dingen die ik allemaal niet wil weten, zoals
RUNDVLEES UIT HET EIGEN DORP , wekelijks uitgezocht door Henk op malsheid en vetverdeling "

_________________
Wer tanzt hat bloss kein Geld zum Saufen - oud Schwaebisch spreekwoord


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: wo jun 25, 2003 6:15 pm 
Offline
Ballbreaker
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr maart 14, 2003 9:29 am
Berichten: 6582
www.degroeneweg.nl
www.animalfreedom.org
www.planetgreen.nl/Bioindustrie.htm

:cow: :love: :cow:


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: wo jun 25, 2003 7:17 pm 
Offline
Star
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo maart 12, 2003 9:46 pm
Berichten: 1691
Woonplaats: Utrecht
kijk, dat gaat de goede kant op! Muziek en eten, daar bestaat zo ongeveer mijn hele leven uit. Hoewel ik zelf niet zo'n kok ben, ben ik wel een zeer groot liefhebber van welke keuken dan ook, als het maar met liefde is bereid.
Scorda kan ik van harte aan jullie aanbevelen, hij haalt bijna wekelijks op de markt verse vis en weet daar altijd een fantastische maaltijd van te bereiden. Leest zelfs kookboeken voor het slapen gaan.

Folkie, mijn vader is ook een slagerszoon en hij vertelt altijd dat zijn vader (mijn opa dus) van reuzel prachtige sculpturen maakte die hij dan in de etalage van de winkel tentoonstelde.
Heeft er zelfs nog prijzen mee gewonnen. :luck:

Verder: die Mechant is zo slecht nog niet. :raisedeyebrow:


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: wo jun 25, 2003 7:23 pm 
Offline
Star
Avatar gebruiker

Geregistreerd: zo nov 24, 2002 10:55 pm
Berichten: 1373
Woonplaats: utrecht
Gromit schreef:
van reuzel prachtige sculpturen maakte
:sick: slik. M'n levendige vegetarische fantasie heeft hier toch wat moeite mee... Misschien maar iets minder bourgondisch voor mij dan (vroeger waren er vast niet van die tere zieltjes..)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: wo jun 25, 2003 10:57 pm 
Offline
Star
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do feb 20, 2003 9:39 pm
Berichten: 1232
Woonplaats: Wageningen
Gromit schreef:
Scorda kan ik van harte aan jullie aanbevelen


:sick: Ik hou het kwa vlees liever bij varkens, koeien, kippen, schapen en vissen, ok?

En laat nog wat van hem over voor het volgende bal, het is zo'n gezellige jongen...

_________________
"Guess you only get one chance in life to play a song that goes like... (insert silly noises)" (Frank Zappa)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: vr jun 27, 2003 12:49 am 
Offline
Star
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo maart 12, 2003 9:46 pm
Berichten: 1691
Woonplaats: Utrecht
Scorda is een uitstekende KOK! :applause:
En ik ben geen kannibaal :angry:
Hopelijk jullie ook niet :sick:

(je moet ook alles uitleggen)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: vr jan 28, 2011 12:21 am 
Offline
Ballgirl
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do jan 27, 2011 12:47 pm
Berichten: 9
Woonplaats: Didam, Montferland
Graag wil ik ook van de smulpapen onder ons horen wat ze vinden van mijn idee uit het topic: Balfolk in middeleeuwse sfeer

Ook maak ik graag van de gelegenheid gebruik om te weten te komen of er in de balfolk scene do's and don'ts zijn qua smikkelen en smullen.

Zijn er tips voor de koks?
Welk hapje mag beslist niet ontbreken?
Zijn er veel Bourgondische vegetariërs onder de dansers?
Mag men schranzend aan een lamsbout kluiven alvorens men de an dro cirkel betreed?

Op de Bretonse feesten, zoals ik ze ken uit mijn jeugd, werd door iedereen zwaar getafeld alvorens men een nachtje ging doordansen.

Ik ben wederom benieuwd

_________________
je chante donc je suis


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: vr jan 28, 2011 1:00 am 
Offline
Pro

Geregistreerd: ma sep 21, 2009 1:18 pm
Berichten: 526
Woonplaats: Amsterdam
troubadour schreef:
Zijn er veel Bourgondische vegetariërs onder de dansers?


Ik geloof - wellicht zit ik er ietsje naast - dat 9% van de Nederlandse bevolking vegetariër is, bij Balfolk is dat 22%.

Ook eten balfolkies (we blijven hippies) vaak biologisch, dus als je vlees serveert, let op de herkomst! Nu ben ik zelf niet zo'n persoon die alles per sé biologisch moet hebben, maar als het naast elkaar in de schappen ligt dan kies ik zeker voor biologisch!

Oh, en ik zou niet met de vingers kluiven en meteen daarna gaan dansen... dan worden er een hoop jurken vies als de man zijn hand op de rug van de dame plaatst!


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: vr jan 28, 2011 1:10 am 
Offline
Allstar
Avatar gebruiker

Geregistreerd: zo maart 13, 2005 9:46 pm
Berichten: 2461
Woonplaats: Utrecht
Ik zou inschatten dat het aantal weinig tot geen vlees etende balfolkies erg hoog is. Het aantal 'echte vegetariers' is al hoger, maar de groep 'ik eet eigenlijk bijna nooit vlees en t hoeft ook niet zo nodig' is ook een heel stuk hoger dan het gemiddelde in NL.

Maar als je een goed, eerlijk, ambachtelijk bereid stukje vlees aanbied, dan zullen veel mensen dat ook wel weer waarderen. Folkies vinden goed eten belangrijk... Of projecteer ik nu teveel mijn eigen beleving op de folk-community? (Tijd voor een peiling?)

_________________
"on est là pour danser, on n'est pas là pour s'amuser!!"


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: vr jan 28, 2011 9:23 am 
Offline
Pilot
Avatar gebruiker

Geregistreerd: di maart 14, 2006 8:45 pm
Berichten: 325
Woonplaats: Nijmegen
Ik zou ook denken dat het percentage vegetariërs veel hoger is dan 22%. Bij de maaltijden/picknicks tijdens bals zie ik in ieder geval altijd weinig vlees op tafel staan. Aan de andere kant worden er bij Orfest wel heel wat kippetjes verkocht volgens mij.

Troubadour, wil je ook echt middeleeuwse gerechten serveren? Ik kan nog wel wat tips geven over middeleeuwse kookboekjes. Maar gezien er destijds (in hogere kringen) vooral vleesgerechten werden gegeten, is dat misschien niet echt weggelegd voor een bourgondisch balfolk-maal.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 26 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 28 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling